Agenda

Kerstlezing in NEMO

Afgelopen zondag vond de NESSC Kerstlezing ‘Bosbranden in een veranderend klimaat’ door prof. Guido van der Werf (VU Amsterdam) plaats in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Deze lezing, de zesde editie in de reeks die NESSC afgelopen jaren heeft georganiseerd, heeft lange tijd op zich moeten wachten: door corona maatregelen moest de lezing twee jaren op rij uitgesteld. Maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover!

Guido van der Werf

Dit jaar maakten het koude winterweer en de voorspelde gladheid het live bijwonen van de lezing moeilijk. Desondanks kunnen we terugkijken op een mooi gezelschap in de theaterzaal van NEMO dat met interesse en nieuwsgierigheid luisterde naar de lezing over bosbranden waarin Guido onderscheid bracht tussen ‘goede’ natuurbranden en ‘slechte’ natuurbranden.

Ongeluk komt nooit alleen – ook de techniek haperde dit jaar. Verschillende video’s en animaties die Guido speciaal had uitgezocht om te laten schitteren op het grote scherm kwamen tijdens zijn presentatie niet goed uit de verf. Zo wilde hij bijvoorbeeld laten zien hoe satellieten, die gebruikt worden om de aarde te monitoren op bosbranden, ontbossing, landgebruik, ijsverlies etc., rond de aarde vliegen:

 

Ook vertelde Guido hoe zijn onderzoeksgroep bij de Vrije Universiteit afgelopen jaren metingen heeft gedaan van uitstoot van branden in savannes met hulp van drones:

We wensen u alvast goede feestdagen en hopen u in het nieuwe jaar graag weer te mogen ontvangen bij onze evenementen en lezingen!