Agenda

NESSC Kerstlezing 2022

De jaarlijkse NESSC Kerstlezing vindt dit jaar plaats op zondagmiddag 18 december in wetenschapsmuseum NEMO. In deze 6e editie vertelt Guido van der Werf (VU Amsterdam) over zijn onderzoek naar de invloed van bosbranden op het klimaat.

De NESSC Kerstlezing is gratis bij te wonen. De lezing start om 16:00, ontvangst met koffie en thee is vanaf 15:30. Ook is met het entreekaartje voor de lezing het NEMO Science Museum vanaf 13:00 gratis te bezoeken.

De lezing is geschikt voor publiek van 12 jaar en ouder.

Aanmelden
Er zijn een beperkt aantal stoelen beschikbaar voor het bijwonen van de NESSC Kerstlezing. Update 18-12-2022: het reserveringsformulier is gesloten.

 

Bosbranden in een veranderend klimaat

De afgelopen jaren waren bosbranden vaak in het nieuws. Grote branden in Australië, Californië, de Amazone, Siberië, zelfs tot in de poolcirkel! Soms lijkt het wel alsof de hele wereld in brand staat. En volgens satellietdata is dat ook zo, er verbrandt jaarlijks een oppervlakte gelijk aan dat van Brazilië. Verreweg de meeste branden zijn in de tropen en worden nauwelijks opgemerkt.

Tijdens deze NESSC kerstlezing maken we een reis om de wereld om een beter begrip te krijgen van de verschillende soorten branden die er bestaan. En van de gevolgen daarvan. Als voorbeeld: een brand in de Amazone aangestoken door de mens met als doel ontbossing is totaal anders dan een natuurlijke brand in bijvoorbeeld het Boreale gebied of op de Afrikaanse savannes. Ook staan we stil bij de klimaatimpact van de branden. De CO2-uitstoot daarvan is 20% van die van fossiele brandstoffen, maar we moeten rekening houden met een aantal belangrijke factoren om de werkelijke invloed van branden op het klimaat te weten.

Maar klimaatverandering heeft uiteraard ook gevolgen voor het aantal en de grootte van bosbranden. Daarom eindigen we met een kijkje in de toekomst: hoe zullen branden veranderen in een opwarmend klimaat, en wat voor opties hebben we om hiermee om te gaan? Niet alleen ver van huis maar ook in Nederland.

NESSC Kerstlezing
Wanneer: 18 december 2022, vanaf 15:30
Waar: NEMO Science Museum

 

Over Guido van der Werf
Guido van der Werf is hoogleraar en klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit en richt zich op de wisselwerking tussen het klimaat en bosbranden. Zijn groep met wetenschappers kijkt met satellieten en drones waar branden zijn en of of ze toe- of afnemen. Guido werkte eerder bij NASA, is lid van de KNAW, en behoort sinds 2013 tot de best geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied.

Website Guido van der Werf
@guidovanderwerf