Over NESSC

Over NESSC

Hoeveel warmer is ons klimaat over honderd jaar? Stijgen de temperaturen geleidelijk, of kunnen we plotselinge veranderingen verwachten? Het Netherlands Earth System Science Center brengt wetenschappers met achtergronden in natuurkunde, aardwetenschappen, ecologie en wiskunde bij elkaar, om klimaatverandering beter te begrijpen en betrouwbare voorspellingen te kunnen doen over het klimaat van de toekomst.

Het NESSC is een virtueel onderzoekscentrum, waaraan vijf verschillende instituten meewerken: de Universiteit Utrecht, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit. Het NESSC is een Zwaartekrachtprogramma en wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het programma heeft additionele financiering ontvangen van het EU  ‘Horizon 2020 research and innovation‘ programma vanuit Marie Skłodowska-Curie Cofund, subsidieovereenkomst No 847504.

Bekijk het onderstaande filmpje om meer te leren over het idee achter NESSC:

Daarnaast heeft NESSC een project opgezet speciaal bedoeld voor middelbare scholieren en hun docenten: Tipping Point Ahead. De website bestaat uit filmpjes en interviews met onze onderzoekers, die uitleggen wat ze aan het onderzoeken zijn, waarom dat belangrijk is en wat ze er leuk aan vinden. Ook ontwikkelt, in samenwerking met docenten, onderwijsmaterialen om klimaatonderzoek in de klas te brengen. Doel van het Tipping Point Ahead-project is om scholieren bekend te maken met ons werk en ze enthousiast te maken voor (klimaat)wetenschap.

 

Onderzoeksinstituten:

Universiteit Utrecht
NIOZ
Radboud Universiteit
vrije universiteit
Wageningen Universiteit