Nieuws

NESSC onderzoek: methaanflux in Grevelingenmeer

Nieuw artikel presenteert inzichten hoe methaan in het Grevelingenmeer wordt gevormd – en afgebroken.
.

Jessica Venetz

Het is steeds duidelijker aan het worden dat microben op de bodem van de zeebodem een grote rol spelen in het produceren van methaangas, een bijzonder sterk broeikasgas. Gelukkig bereikt het meeste van dit methaan nooit de atmosfeer en draagt daarom niet bij aan het verder opwarmen van het klimaat. Maar hoe verdwijnt dit methaan dan? Dat is wat NESSC onderzoeker Jessica Venetz en haar collega’s aan de Radboud Universiteit uit wilden zoeken. Hun resultaten zijn recentelijk verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Microbiology.

Om dit te onderzoeken namen de wetenschappers talrijke watermonsters in het Grevelingenmeer vanaf het onderzoekschip Navicula. Na een heleboel werk in het laboratorium verkregen de onderzoekers opvallende inzichten over de methaanfluxen in het Grevelingemer. Zo ontdekten ze dat in de waterkolom van het meer een diverse groep van methaan-etende bacteriën voorkomt. Deze bacteriën vormen een effectief filter dat bijna 99 procent van al het methaan opgelost in het water verwijdert.

De onderzoekers onderstrepen nog wel dat, ondanks het effectieve microbiële filter, dat een klein gedeelte methaangas de atmosfeer weet te bereiken. Om hoeveel methaangas gaat dit per seizoen? En zou het filter in effectiviteit verminderen bij warmere omstandigheden of klimaatverandering? Zoals zo vaak levert goed onderzoek nieuwe, belangrijke vragen op om verder te bestuderen.

 

Watermonsters nemen op het Grevelingenmeer. Foto: Radboud Universiteit

Artikel
Versatile methanotrophs form an active methane biofilter in the oxycline of a seasonally stratified coastal basin
Environmental Microbiology, 1– 12, 2023.
Venetz, J., Żygadłowska, O.M., Lenstra, W.K., van Helmond, N.A.G.M., Nuijten, G.H.L., Wallenius, A.J. et al.
https://doi.org/10.1111/1462-2920.16448