Blogs

NESSC in het veld: Siberië

Ook gedurende de zomer blijven wetenschappers bij NESSC druk bezig. Onderzoeker Joshua Dean is deze zomer op veldwerk in de arctische toendra in Siberië, waar hij druk doende is met het verzamelen van watermonsters.

Er is dit jaar geen tekort aan water, meldt Joshua. Eerder teveel: de foto’s die hij heeft doorgestuurd geven een een eerste indruk van de verschillende uitdagingen van veldonderzoek waar onderzoekers mee te maken krijgen. Ze tonen ook de extra bonus van het doen van veldwerk: wetenschappelijk bezig zijn tussen schitterende, wilde natuur.

 

Joshua: “De enorme sneeuwval van afgelopen winter heeft geleid tot uitgebreide overstromingen, waardoor ons basiskamp nu oogt als een kustverblijf,  terwijl de nabijgelegen rivier gebruikelijk zo’n honderd meter verder weg is gelegen.”

 

Dooi van de permafrost van de toendra.

 

Ook uitrusting en apparatuur staan onder water…

 

De voordelen van al dat water: prachtige uitzichten.

 

Hoe dat er uit ziet, in het veld op zoek naar watermonsters, is te zien in deze korte video gemaakt door Joshua. Het geeft ook een eerste indruk van het zomerlandschap in Siberië en de uitgestrektheid van de toendra!