Nieuws

Jack Middelburg ontvangt ASLO Hutchinson Award

Jack Middelburg ontvangt ASLO Hutchinson Award

De Association for the Sciences of Limnology and Oceanography kent de prijs toe aan de Utrechtse geochemicus voor wetenschappelijke excellentie.

NESSC-onderzoeker Jack Middelburg, hoogleraar geochemie aan de Universiteit Utrecht, ontvangt de G. Evelyn Hutchinson Award van het ASLO, de Association for the Sciences of Limnology and Oceanography. De prijs wordt toegekend aan wetenschappers die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd aan kennis van limnologie en/of oceanografie, en wiens werk getuigt van wetenschappelijke excellentie.

De Utrechtse hoogleraar wordt geroemd om zijn cruciale bijdrage aan het ontwikkelen van nieuwe concepten en modellen, waarin de rol van aquatische flora en fauna in de koolstof- en nutriëntencycli van aquatische systemen is ingelijfd.jack middelburg

Prof. dr. Jack Middelburg is directeur onderzoek departement Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht, is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was wetenschappelijk directeur van het Darwin Center for Biogeosciences. Internationaal wordt hij erkend als een vooraanstaand onderzoeker in de aquatische wetenschappen. Hij publiceerde meer dan 300 artikelen als eerste of co-auteur, en heeft een hoge citatiescore. De award wordt aan Middelburg uitgereikt tijdens de Ocean Sciences Meeting in New Orleans, die plaatsvindt van 21 tot 26 februari 2016.

Het ASLO prijst hem om zijn baanbrekende onderzoek in de ecologie van zee en zeebodem, met de interdisciplinaire aanpak waar het ASLO voor staat. Middelburgs eerste bijdrage aan dit veld was als promovendus, toen hij het een model voor de afbraak van organisch materiaal in de mariene omgeving introduceerde. Middelburg droeg bij aan de kennis over aquatische systemen door zijn onderzoek binnen thema’s als decompositie, diagenese, de rol van vegetatie, en het gebruik van stabiele isotopen in onderzoek naar nutriëntencycli en voedselwebben.

ASLO’s voorzitter Jim Elser prijst Middelburgs brede werk dat zich richt op allerlei niveaus, van organismen tot gehele ecosystemen. Dat doet denken aan Hutchinson zelf, de ‘vader van de ecologie’. Elser: “Jack Middelburg belichaamt wat ASLO zoekt in een Hutchinson Award winnaar – hij heeft al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, en niets lijkt hem af te remmen.”

CYjhU46UQAA48mU