Nieuws

Jaap Damsté benoemd tot lid Academia Europaea

NESSC-onderzoeker Jaap Sinninghe Damsté (NIOZ/Universiteit Utrecht) is benoemd tot lid van de Academia Europaea. Eenmaal per jaar nodigt de prestigieuze Academie van wetenschappen eminente onderzoekers uit om lid te worden. Wetenschappers kunnen alleen per uitnodiging en na een uitgebreide selectieprocedure toetreden.

prof. Jaap Sinninghe Damsté Foto: NIOZ

Wereldtop
De Academia Europaea, opgericht in 1988, is het Europese genootschap van wetenschappers die tot de wereldtop van hun discipline behoren. Inmiddels kent de academie ongeveer 4000 verschillende wetenschappers, afkomstig uit alle Europese landen en wetenschappelijke vakgebieden. Tientallen Nobelprijswinnaars zijn lid van de Academie.

De academie streeft naar het promoten van Europees-breed, internationaal onderzoek en het adviseren van overheden en internationale organisaties over wetenschappelijk zaken. De academie speelt verder een rol in het ontwikkelen van Europees wetenschapsbeleid, onder andere via de European Academies Science Advisory Council (EASAC) dat adviseert over Europees onderzoek.

Prof. dr. ir. Sinninghe Damsté is hoogleraar organische geochemie aan de Universiteit Utrecht en hoofdonderzoeker bij het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij is de vierde NESSC-wetenschapper die lid wordt van de Academie, na professor Jack Middelburg (Universiteit Utrecht), professor Mike Jetten (Radboud Universiteit) en professor Hans Oerlemans (Universiteit Utrecht).