Nieuws

EGU-medaille voor Jack Middelburg

NESSC-onderzoeker Jack Middelburg is onderscheiden met de Vladimir Ivanovich Vernadsky Medaille door de EGU, de European Geosciences Union (EGU). Het is de derde keer dat een NESSC-wetenschapper er deze prestigieuze prijs ontvangt.

jack middelburg
Prof. dr. Jack Middelburg

De EGU, de grootste Europese organisatie voor aardwetenschappers, kent de prijs ieder jaar toe aan een onderzoeker voor een exceptionele bijdrage aan biogeowetenschappen.

Internationale erkenning
Prof. dr. Jack Middelburg is hoogleraar Geochemie en directeur onderzoek voor het departement Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij wordt nationaal en internationaal erkend als een vooraanstaand onderzoeker in de aquatische wetenschappen. Eerder dit jaar ontving hij de ASLO Hutchinson Award voor zijn baanbrekende onderzoek naar de ecologie van zee en zeebodem.

Voor NESSC richt Middelburg zich op het bestuderen van proxy’s over klimaatomstandigheden in een ver verleden en het beter doorgronden van mechanismen die veranderingen van het klimaat versterken of verzwakken.

Derde medaille
Middelburg is de derde NESSC-onderzoeker die met de Vladimir Ivanovich Vernadsky medaille wordt beloond. Eerder kregen NESSC-wetenschappers prof. dr. Jaap S. Sinninghe Damsté (in 2007) en prof. dr. Han Dolman (in 2013) de prijs toebedeeld van de EGU. Middelburg ontvangt de medaille tijdens de EGU 2017 General Assembly, dat van 23 tot 28 april 2017 plaatsvindt in Wenen.

De EGU reikt de Vladimir Ivanovich Vernadsky medaille sinds 2003 uit. De prijs is vernoemd naar de Russische geochemicus Vladimir Ivanovich Vernadsky. Vernadsky (1863 – 1945) wordt beschouwd als een van de grondleggers van de geochemie, radiogeologie en de biogeochemie.