Nieuws

Terugblik Nascholingsmiddag 2021

Op woensdagmiddag 6 oktober organiseerde Tipping Point Ahead, het educatieprogramma van NESSC, de vierde Nascholingsmiddag Klimaatverandering. Deze editie was een samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Scientists4future en kon door geïnteresseerden live en online worden gevolgd.

De middag ging van start met de KNAW-webinar: Oplossingen voor klimaatverandering. In de eerste presentatie schetste NESSC-wetenschapper Roderik van de Wal (Universiteit Utrecht) de problematiek rondom het modelleren van de ijskappen en van de te verwachten zeespiegelstijging in de toekomst. De presentaties van Heleen de Coninck, ZKH Jaime de Bourbon de Parme en Ed Nijpels boden juist een blik op de vorderingen en uitdagingen om de mondiale temperatuur binnen de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te houden. Na de vier presentaties volgde nog een korte paneldiscussie tussen de sprekers en een vragenronde.

De presentaties en paneldiscussie zijn online terug te bekijken via deze KNAW website. Omdat er na de paneldiscussie weinig tijd over was om de vele vragen uit de zaal en van online toehoorders goed te kunnen beantwoorden, zijn deze vragen gebundeld en zo goed als mogelijk per spreker beantwoord. Dit antwoordenblad is hier terug te vinden.

 

Workshops
Na een pauze werd het programma online en live vervolgd met twee workshops. De eerste workshop, gepresenteerd door Bas Tuenter, bood een voorproefje om klimaatonderhandelingen in de klas na te bootsen, waarbij het publiek in de zaal en de online deelnemers opgesplitst werden om in verschillende teams aan de slag te gaan. De tweede workshop focuste op eventuele mogelijkheden om de aarde weer af te kunnen koelen, met een practicumgedeelte en een discussie over het gebruik van geo-engineering.

Lesmaterialen
De Nascholingsdagen Klimaatverandering bieden docenten werkzaam in het middelbaar onderwijs de mogelijkheid om via toegankelijke presentaties van klimaatwetenschappers op de hoogte te blijven over de laatste wetenschappelijke inzichten op het vlak van klimaatverandering. De middagen sluiten daarbij ook aan op de lesmodules en LesSnacks van het Tipping Point Ahead-onderwijsprogramma. Voor vragen over onze toekomstige Nascholingsdagen kunt u contact opnemen via: redactie@tippingpointahead.nl