Nieuws

Leo van Kampenhout wint student award

NESSC-onderzoeker Leo van Kampenhout is de allereerste ontvanger van de CESM Graduate Student Award. De prijs is toegekend aan Van Kampenhout, promovendus aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU), voor zijn verbeteringen van het CESM-klimaatmodel.

Leo van Kampenhout

Van Kampenhout kreeg de prijs op maandagmiddag 19 juni overhandigd in Boulder (Colorado) in de Verenigde Staten, tijdens de jaarlijkse CESM bijeenkomst. Ook gaf hij een korte presentatie over zijn verbeteringen van het Community Earth System Model, een globaal klimaatmodel dat verscheidene componenten van systeem aarde, zoals atmosfeer, oceaan, land en ijs, combineert.

Sneeuwdichtheid
Van Kampenhout heeft onder andere bijgedragen aan het verbeteren van het modelleren van de sneeuwdichtheid in het CESM. Sneeuwdichtheid is een belangrijke fysische eigenschap dat bepalend is voor het transport van warmte in sneeuw, vertelt Van Kampenhout: “Bij dezelfde hoeveelheid warmte zal losse sneeuw smelten, terwijl meer compacte sneeuw dat niet zal doen. We wisten dat het CESM de sneeuwdichtheid nog niet goed nabootst. We zien in het model bijvoorbeeld hoe sneeuw op Antarctica smelt, terwijl dat in de werkelijkheid niet gebeurt.”

Ook heeft Van Kampenhout het modelleren van het herbevriezen van smeltwater verbeterd. “Dit is een belangrijk mechanisme voor het smeltgedrag van sneeuw en ijs. Het bepaalt onder andere de hoeveelheid smeltwater van sneeuw en ijs dat uiteindelijk in de oceaan belandt.”

Samenwerkende wetenschappers
Het Community Earth System Model is een globaal model van het systeem aarde, een klimaatmodel waarmee simulaties gerund worden van het klimaat van de aarde in het verleden, heden en de toekomst. Bijzonder aan het model is de wijze waarop verbeteringen worden doorgevoerd. Individuele componenten van het model worden verbeterd door kleine teams van samenwerkende wetenschappers van verschillende universiteiten.