Nieuws

Stefan Schouten onderscheiden met Alfred Treibs Award

NESSC-onderzoeker Stefan Schouten is dit jaar de ontvanger van de 2018 Alfred Treibs Award, een hoge onderscheiding van de Geochemical Society. Schouten (NIOZ, Universiteit Utrecht) ontvangt de prijs voor zijn ‘unieke bijdragen aan de organische geochemie, paleoklimatologie, hydrologie, biogeochemie en microbiologie’.

prof. dr. ir. Stefan Schouten

De prijs wordt deze zomer in Boston aan Schouten uitgereikt tijdens het jaarlijkse Goldschmidt Conference, de grootste internationale conferentie voor geochemie die gezamenlijk wordt georganiseerd door de Amerikaanse Geochemical Society en de European Association of Geochemistry. Schouten volgt met de onderscheiding in het voetspoor van NESSC-directeur Jaap Sinninghe Damsté die in 2005 de prestigieuze prijs kreeg uitgereikt.

Paleoklimaat
Prof. dr. ir. Stefan Schouten is hoofdonderzoeker bij het NIOZ bij de afdeling Marine Organic Biogeochemistry en deeltijd hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Met zijn werk naar de ontwikkeling van organisch geochemische proxies, waarmee ook de temperatuur van zeewater in het verleden kan worden achterhaald, speelt hij ook binnen NESSC een belangrijke rol bij reconstructies van het paleoklimaat.

De prijs, onder meer bestaand uit een gegraveerde zilveren medaille en een honorarium van $1500, is vernoemd ter ere van de Duitse scheikundige, Alfred Treibs, vaak genoemd als de stamvader van de organische geochemie.