Onderzoek

Historische klimaatgegevens

Work Package 2: verbeteren van historische klimaatgegevens

Informatie over het klimaat in het verleden, het paleoklimaat, wordt verzameld met het bestuderen van ijskernen, stalagmieten, bodems en sediment uit meren en de oceaan. De organische en anorganische stoffen in het sediment leveren samen met de structuur en de fossielen de nodige informatie voor klimaatonderzoek. In dit workpackage wil NESSC de resolutie en nauwkeurigheid van deze gegevens vergroten, zodat we belangrijke klimaatperioden in het verleden betrouwbaar kunnen reconstrueren.

Koolstofdioxide en klimaatverandering

Veel onderzoeken geven aanwijzingen voor een sterk verband tussen CO2 in de atmosfeer en klimaatverandering. Toen de CO2-concentratie 34 miljoen jaar geleden bijvoorbeeld daalde naar drie keer de pre-industriële waarden, herstelde de Antarctische ijskap zich ineens snel. Zo zijn er veel meer voorbeelden van sterke verbanden tussen de CO2-concentraties in de atmosfeer en grote temperatuurfluctuaties.

Een van onze hoofddoelen is het verbeteren van de reconstructie van CO2-concentraties in periodes buiten het bereik van ijskerngegevens, die slechts 800 duizend jaar bestrijken. Bovendien willen we temperatuurarchieven verbeteren in tijd en ruimte. Gegevens van bijkomende klimaatparameters zoals hydrologie, zeeniveau en broeikasgassen zijn noodzakelijk om dat doel te bereiken.

Contacpersoon: prof. dr. Jaap Sinninghe Damsté