Agenda

Kantelpunten centraal op KNAW-symposium

2016_11-knaw-2NESSC-onderzoek naar omslagpunten in het klimaat staat volgende maand centraal tijdens een symposium bij de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Vijf onderzoekers van NESSC staan op vrijdagavond 11 november op het podium van het Trippenhuis bij de KNAW in Amsterdam en vertellen daar over hun onderzoek naar kantelpunten. Wat is een kantelpunt precies, en hoe wordt dit veroorzaakt? Welke mogelijke kantelpunten zijn er aanwezig in bijvoorbeeld ijskappen of vegetatie? Wat kunnen we in de toekomst van deze kantelpunten verwachten?

Diversiteit
De verschillende wetenschappers op het symposium onderstrepen eveneens de diversiteit binnen NESSC. Sprekers zijn Marten Scheffer, hoogleraar Ecologie en Waterkwaliteit bij Wageningen UR, Han Dolman, hoogleraar Ecohydrologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Daarnaast spreekt Anna von der Heydt, universitair hoofddocent fysische oceonografie en klimaat aan de Universiteit Utrecht, over de verschillende kantelpunten die in het verleden hebben plaats gevonden. Appy Sluijs, hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht, vertelt over Tipping Point Ahead, het outreach programma van NESSC over kantelpunten, bedoeld om HAVO en VWO scholieren beter kennis te laten maken met de vele boeiende facetten van klimaatwetenschap.

Bijwonen?
Het bijwonen van het symposium is gratis. Wel is het noodzakelijk om je bij KNAW aan te melden. Dat kan via dit aanmeldingsformulier op de KNAW-website.