Nieuws

Appy Sluijs ontvangt James B. Macelwane Medal

NESSC-onderzoeker Appy Sluijs, hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht, heeft de James B. Macelwane medaille toegekend gekregen van de American Geophysical Union (AGU). De onderscheiding wordt door de AGU jaarlijks uitgereikt aan maximaal vijf jonge, excellerende wetenschappers voor hun ‘aanzienlijke bijdragen aan aardwetenschappen’.

Appy Sluijs
Prof. dr. Appy Sluijs

De onderscheiding wordt beschouwd als een van de belangrijkste prijzen voor jonge aardwetenschappers

De AGU, de grootste organisatie voor aardwetenschappers, kent dit jaar aan 32 personen prijzen toe voor hun bijdragen aan aard- en ruimtewetenschappen. De AGU roemt alle prijswinnaars voor ‘hun bevlogenheid, visie, creativiteit en leiderschap’ waarmee zij hebben bijgedragen aan wetenschappelijke kennis en het op inspirerende wijze toegankelijk maken van aardwetenschappen voor een breed publiek.

Klimaatgevoeligheid
Prof. dr. Appy Sluijs is hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht. Voor NESSC leidt hij het onderzoek dat zich focust op het bestuderen van de klimaat-gevoeligheid van de aarde. Het onderzoek van Sluijs richt zich in het bijzonder op periodes in de geologische geschiedenis die gekenmerkt zijn met hoge, of snel toenemende concentraties van CO2 in de atmosfeer.

Naast Sluijs ontvangen nog vier andere wetenschappers de James B. Macelwane medaille dit jaar. De prijs wordt aan hen uitgereikt op 14 december tijdens de AGU Fall conferentie die plaatsvindt in San Francisco.

De James B. Macelwane medaille wordt sinds 1961 toegekend door de AGU en is vernoemd naar de Amerikaanse seismoloog James B. Macelwane (1883 – 1956). Macelwane was president van de AGU van 1953 tot aan zijn dood in 1956.