Onderzoek

Klimaatproxy’s

Work package 1: ontwikkeling en controle van klimaatproxy’s

IJskernen leveren gedetailleerde informatie over de aarde van de afgelopen 800 duizend jaar, zoals Antarctische luchttemperaturen en de samenstelling van de atmosfeer. Maar voor informatie over het klimaat van voor die tijd, miljoenen jaren geleden, zijn we afhankelijk van de gefossiliseerde resten van organismen die diep in de aarde bewaard zijn gebleven. Die overblijfselen noemen we proxy’s.

Proxy

Een goed ontwikkelde proxy kan ons veel informatie geven over de klimaatomstandigheden in een ver verleden. Zo kunnen we met de verhouding van magnesium en calcium in de verkalkte skeletten van planktonfossielen de zeeoppervlaktetemperatuur tot op 1,5°C precies berekenen. Maar de nauwkeurigheid heeft soms te lijden onder andere factoren, zoals het zoutgehalte of magnesium-calcium-verhoudingen in de zee. Daarnaast bestaan er voor veel belangrijke klimaatvariabelen nog geen proxy’s.

De nauwkeurigheid voor zeewatertemperatuur van de afgelopen miljoen jaar is 2 tot 3 °C, en 3 tot 5 °C voor de afgelopen honderd miljoen jaar. Onze ambitie is om zeewatertemperaturen te kunnen reconstrueren met een precisie van minder dan 1°C voor de afgelopen miljoen jaar, en minder dan 2°C voor de afgelopen honderd miljoen jaar.

De noodzaak om proxy’s te verbeteren en onzekerheden te beperken neemt dus alleen maar toe.

Contactpersoon: prof. dr. Stefan Schouten