Agenda

Schrijf u nu in – NESSC Kerstlezing 2021

Schrijf u nu in!

Op zondag 19 december 2021 vindt in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam de jaarlijkse NESSC Kerstlezing plaats.

Tijdens de 6e editie van de Kerstlezing vertelt universiteitshoogleraar en klimaatwetenschapper Guido van der Werf (Vrije Universiteit, Amsterdam) over zijn onderzoek naar de invloed van bosbranden op het klimaat.

Verdere details volgen.

Bosbranden in een veranderend klimaat

De afgelopen jaren waren bosbranden vaak in het nieuws. Grote branden in Australië, Californië, de Amazone, Siberië, zelfs tot in de poolcirkel! Soms lijkt het wel alsof de hele wereld in brand staat. En volgens satellietdata is dat ook zo, er verbrandt jaarlijks een oppervlakte gelijk aan dat van Brazilië. Verreweg de meeste branden zijn in de tropen en worden nauwelijks opgemerkt.

Tijdens deze NESSC kerstlezing maken we een reis om de wereld om een beter begrip te krijgen van de verschillende soorten branden die er bestaan. En van de gevolgen daarvan. Als voorbeeld: een brand in de Amazone aangestoken door de mens met als doel ontbossing is totaal anders dan een natuurlijke brand in bijvoorbeeld het Boreale gebied of op de Afrikaanse savannes. Ook staan we stil bij de klimaatimpact van de branden. De CO2-uitstoot daarvan is 20% van die van fossiele brandstoffen, maar we moeten rekening houden met een aantal belangrijke factoren om de werkelijke invloed van branden op het klimaat te weten.

Maar klimaatverandering heeft uiteraard ook gevolgen voor het aantal en de grootte van bosbranden. Daarom eindigen we met een kijkje in de toekomst: hoe zullen branden veranderen in een opwarmend klimaat, en wat voor opties hebben we om hiermee om te gaan? Niet alleen ver van huis maar ook in Nederland.

Guido van der Werf is universiteitshoogleraar en klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit en richt zich op de wisselwerking tussen het klimaat en bosbranden. Zijn groep kijkt met satellieten en drones waar branden zijn en of of ze toe- of afnemen. Guido werkte eerder bij NASA, is lid van de KNAW, en behoort sinds 2013 tot de best geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied.